Før kjøpet
Når du skal velge varmtvannsbereder er det greit å vite omtrent hvor mye varmtvann husholdningen bruker hver dag, hvilken type varmtvannsbereder som passer best til ditt hus, og hvilken korrosjonsbeskyttelse som passer for vannkvaliteten der du bor.
Hvor stor varmtvannsbereder bør jeg ha?
Det kommer an på hvor mye varmt vann du trenger. En god tommelfingerregel er at det trengs 40-50 liter varmt vann til en vanlig dusj på 40 grader i fem minutter. Er du alene og trenger å vaske hendene i varmt vann på en sommerhytte, kan du klare deg med en fem-liters varmtvannsbereder.
Er dere en familie på fire i en stor villa, og bader og dusjer ofte, kan det hende dere trenger en 200-300 liters varmtvannsbereder. Men som oftest kan en sommerhytte med familie klare seg fint med en 55-liters varmtvannsbereder. (Hvis feriehuset ditt har ekstra sommergjester eller hvis du leier ut til flere, kan en større bereder være nødvendig.)
- Normal vannføring i en standard dusj er ca 8-10 liter/minutt.
- Badekar (standard badekar) ca 140 liter
- Håndvask ca 15 liter
Hvilken vannkvalitet har du?
Og hvilken korrosjonsbeskyttelse er best?
Når du kjøper en varmtvannsbereder kan du velge den korrosjonsbeskyttelsen som passer til vannkvaliteten der du bor; kobber, rustfritt stål eller emalje. De tre forskjellige korrosjonsbeskyttelsene har helt forskjellige korrosjonsegenskaper; det som er gunstig for ett materiale kan være skadelig for et annet. I de fleste kommunale farvann er kobber et godt valg, men det finnes unntak. Ved å velge riktig korrosjonsbeskyttelse kan du se frem til lang levetid for varmtvannsberederen din.
Du kan kontakte din kommune og ofte få svar om vannkvaliteten din. Har du egen brønn bør du få utført en vannanalyse. Vi anbefaler at du selv søker informasjon nøyaktig hvordan du skal gå frem for å gjøre dette.
- Kobber egner seg for de fleste kommunale farvann. Kobber er følsomt for lave pH-verdier, som kan forårsake korrosjon.
- Rustfritt stål er ufølsomt for pH-verdier i vanlig springvann. Rustfritt stål kan korrodere i vann med høyt kloridinnhold, spesielt under for eksempel kalkavleiringer.
- Emalje er et godt alternativ i vann med høyt kalk- og kloridinnhold, men vann som er for mykt og lite salt kan forårsake korrosjon.
Når bør jeg velge en gjennomgående varmtvannsbereder?
En strømvarmer er et godt alternativ når plassen er svært begrenset og når kranene er små, men lange (f.eks. når du dusjer). Strømvarmeren kan f.eks. brukes til en mindre sommerhytte eller til separat badstue med dusj. Husk at dersom den skal brukes til dusj eller vask, må det velges en gjennomstrømningsvarmer på minst 11 kW, ellers vil ikke gjennomstrømningen være tilstrekkelig. For en vanlig bolig er en vanlig varmtvannsbereder alltid å foretrekke.
Velg riktig anode for varmtvannsberederen din
I emaljerte varmtvannsberedere er det en Offeranode, også kalt Anode. Hensikten er å forhindre at varmtvannsberederen ruster på innsiden, derav navnet. Det er viktig å sjekke og bytte ut offeranoden regelmessig, vanligvis hvert tredje år, for å sikre at varmtvannsberederen fortsetter å fungere optimalt.
Når du skal velge offeranode til varmtvannsberederen din, er det viktig å ta hensyn til kvaliteten på vannet og hvilken type varmtvannsbereder du har. Her er noen tips:
Magnesiumanode: Den vanligste typen offeranode. Den fungerer godt i de fleste vannkvaliteter og er effektiv til å beskytte mot korrosjon.
Sinkanode: Brukes ofte i områder med hardt vann. Sinkanoder er gode til å motstå korrosjon og kan være et godt alternativ dersom du har problemer med lukt i vannet.
Aluminiumanode: Mindre vanlig, men kan være effektiv i visse vannkvaliteter. Aluminiumanoder er ofte billigere, men kan være mindre effektive enn magnesium- og sinkanoder.